Sökoptimera bilder på din hemsida

Hur kan du sökoptimera dina bilder så Google hittar dem?

Du har säkert bilder på din hemsida du vill visa upp för världen. Du behöver då sökoptimera dina bilder, eller sökmotoroptimera dem om man så vill. Det finns ett par enkla grundläggande saker du kan utföra för att dina bilder ska få mer synlighet på Google.

Sökoptimerade bilder
Ovan: ett exempel på hur man kan sökoptimera bilder på ett enkelt sätt.

Att sökoptimera bilder innebär bara inte att Google ska kunna hitta dem utan att rätt besökare ska hitta det de behöver, det du erbjuder. Kanske du bara har tagit riktigt snygga bilder ute på stan och vill visa dem för världen, eller så vill du att dina bilder i din e-butik ska dyka upp bland sökresultaten vid en googlesökning. Hur som helst, här följer ett par enkla steg att utföra när du vill sökoptimera bilderna.

  • Anpassa din bild för webben. Det behövs oftast ingen bild på 15 MB som gör att det inte går att ladda sidan. Gör den lätt och lagom stor men bibehåll kvaliteten.
  • Döp bildfilen till ett relevant namn. Om bilden visar en svart cykel, döp den då till exempel till svart-cykel.jpg. Innehåller filnamnet å, ä eller ö så fungerar det alldeles utmärkt.
  • Ge bilden en beskrivande alt-text som <img src="svart-cykel.jpg" alt="En svart cykel" />. Alt-texten beskriver för Google vad bilden handlar om. Ännu är inte Googles igenkänningsmotor så bra att den klarar av att se vad alla bilder innehåller, så den behöver hjälp. Alt-texten räknas också som ankartext om du har en länk i bilden. Alt-texten visas också om någon av någon anledning inte kan se bilder eller har avaktiverat bildvisning. Den används också av skärmuppläsare som berättar för människor med synskador vad som visas i bilden.
  • Bädda in bilden i <figure>-taggen som kom i HTML 5, och använd taggen <figcaption> för att ge bilden en bildtext.
  • Du kan även lägga in en title för bilden. Title är en text som syns när någon ”hovrar”, sveper med markören över bilden. Du kan berätta lite mer om bilden. Exempel: <img src="svart-cykel.jpg" alt="En svart cykel" title="En svart cykel med stora däck" />. Jag tycker även detta har en liten effekt på sökoptimeringen av bilderna.
  • Nämn gärna nyckelordet i anslutning till bilden och någon gång i texten för övrigt. Ju mer bild och övrigt innehåll matchar varandra, desto större chans är det att just din bild dyker upp högt upp i Google bildsök, eller kanske till och med som bild på Googles ”vanliga” sökresultat.

Lycka till med dina bilder på din hemsida. Hoppas du och dina besökare får ut det mesta av dem!