Meta keywords på sin hemsida

Ska man använda meta keywords på sin hemsida och vad tycker Google och Bing?

Att använda meta keywords på sin hemsida är fortfarande populärt och ibland kanske de används för mycket. Vad anser Google och Bing om hemsidor som är fyllda med meta keywords?

Varför finns Meta Keywords?

Meta keywords användes som en rankningsfaktor av sökmotorerna i begynnelsen av webbens historia och då var det viktigt att fylla i relevanta keywords på sin hemsida. Det var så sökmotorerna fick reda på vad hemsidan handlade om. Idag är sanningen den motsatta: sökmotorerna använder inte meta keywords som en rankningsfaktor. Det går rykten (sanna säger många) om att Bing ser hemsidor som har för många Keywords som spammiga och att det därmed påverkar resultatet i rankningen på ett negativt sätt. Idag finns det så mycket annat som sökmotorerna söker efter för att bedöma vad hemsidan handlar om; t.ex. title, h1, h2, alt-taggar, nyckelordstäthet, inlänkningar m.m.

Kan Meta Keywords användas till något annat?

Ja, meta keywords används ofta som ett sätt för företag att snabbt kolla upp vilka sökord en konkurrent försöker optimera sin hemsida för. Meta Keywords används även ibland för interna sökningar på en webbplats.

Var hittar jag mina Meta Keywords?

Om du går igenom en gammal hemsida och vill rensa bland hemsidans meta keywords så hittar du dem i koden: <meta name="keywords" content="Keyword1,Keyword2,Keyword3,Keyword4"/>. Kommatecken används som avskiljare mellan orden.

Ska jag ta bort meta keywords från min hemsida?

Så länge du inte har tiotals keywords inmatade på varje sida och inte har samma keywords på varje sida på webbplatsen så bör det inte vara någon fara för att din hemsida ska sjunka i placeringar på Bing. Google har aldrig brytt sig om meta keywords över huvud taget. Konkurrenterna kan som sagt kolla upp vilka ord du försöker optimera din hemsida för men har de någon koll på SEO så kan de snabbt kolla upp detta ändå.

Behöver du hjälp med modernare SEO än meta keywords för din hemsidas synlighet på nätet – kontakta gärna mig.

Läs gärna även mer på min hemsida om SEO (Sökmotoroptimering).